Olie raakt op – who really cares?

Photo by: https://unsplash.com/@zburival

De laatste tijd vraag ik me steeds vaker af hoelang de wereld nog op deze manier kan bestaan. Olieprijzen schieten als een raket omhoog. Onze overheid weet maar een remedie: overal een milieutax op heffen en vervolgens dit geld in ieder geval NIET aan het milieu uitgeven!

De olie is aan het op raken terwijl de afnemers alleen maar toenemen. China begint een groot afnemer te worden en waarom zouden Chinezen minder recht op de olie hebben dan wij westerlingen. Ook in de US of A is de boodschap nog niet echt doorgedrongen. Daar rijden ze nog steeds in benzineslurpers van 1,5 ton rond die een tankinhoud hebben die in gallon (red: 4,5 liter) wordt uitgedrukt in plaats van in liter. Ook het verbruik van de motoren die in de auto’s liggen ligt op dat van een vrachtwagen bij ons.

we moeten ons er maar op voorbereiden dat autorijden straks echt een (onbetaalbare) luxe wordt. We rekenen ons nog steeds rijk met alternatieve energiebronnen en waterstofgas en weet ik wat maar het probleem blijft dat al die alternatieven vaak gebaseerd zijn op olie en gas. De echte alternatieve energiebronnen worden nog steeds op veel te kleine schaal toegepast en leveren over het algemeen te weinig rendement of zijn anderzins onhandig (zonne-energie alleen overdag toepasbaar) wind (alleen beschikbaar als er wind is).

Toekomstscenario’s zijn al met al niet rooskleurig. Grootschalige energie-oorlogen tussen grootmogendheden zijn niet ondenkbaar. Als ik zie hoe er nu al gesteggeld wordt over olievoorraden onder de noordpool, dan houd ik mijn hart vast. Bij schaarste treden vaak bijzondere mechanismen aan de dag en laat ik het er maar op houden dat het verleden heeft aangetoond dat de mensheid zich dan niet van haar beste kant laat zien. Als het al niet zover komt, dan kan het wel eens zo zijn dat energie voor veel mensen onbetaalbaar wordt. Dat wordt dus koukleumen of onze bosvoorraden kappen alhoewel dat ook niet lang soelaas zal bieden. Het is ondertussen ook jammer dat onze overheid gemeend heeft al jarenlang ons Slochterse gas te moeten verkwanselen aan het buitenland om de Nederlandse economie te spekken. Daar konden we in de nabije toekomst nog wel eens spijt van krijgen. Maar helaas, niets meer aan te doen. op is op. Ik ben benieuwd hoe onze leefwereld er over twintig jaar nog bij staat. Ik verwacht grote veranderingen, zeker op energiegebied. Het zou me niet verbazen dat we ons over tien jaar niet meer zo druk hoeven te maken over CO2-uitstoot. Dan moet er namelijk nog wel iets uit te stoten zijn….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *