Financiële crisis is gevolg van achterhaald economisch systeem

stock exchange board

Photo by Pixabay on Pexels.com

Economisch systeem is hard aan vervanging toe
De huidige crisis laat niet voor het eerst in onze jaartelling echt zien hoe een slecht economische systeem de mensheid de afgrond in kan werken. Maar als we alles goed op een rij zetten, dan hadden we het al meer dan twintig jaar aan kunnen zien komen. Ons huidige economische systeem heeft alles te maken met de waarde van tastbare maar vooral ontastbare dingen. En waarde is dan de waarde die mensen er aan gegeven hebben.

Als je de bank al niet meer kan vertrouwen, wie of wat dan nog wel?
Jarenlang waren banken zo’n beetje de enige bedrijven waar de meeste mensen een bijna blindelings vertrouwen in hadden. Nu de laatste tijd grote banken door financieel wanbeheer (het verstrekken van geld en hypotheken aan niet kredietwaardige mensen om zodoende dikke bonussen op te strijken) failliet gaan, valt de hele keten in elkaar. De ene bank heeft namelijk de andere geld geleend maar kan er niet meer op vertrouwen dat de bank waaraan zij het geld geleend hebben, gaat terug betalen. Met het ongedekt aan elkaar lenen van geld valt het vertrouwen dat banken in elkaar en mensen in de bank hebben weg. De bank moet een stapje terug doen, keert geen kredieten meer uit en het bedrijfsleven komt ook in de problemen want ook zij kan lastiger kredieten krijgen. Als je maar genoeg kredieten aan onbetrouwbare instellingen of personen verstrekt, dan ga je failliet omdat je geen inkomsten of te weinig inkomsten hebt om je eigen schulden te kunnen betalen. De bank die garant stond voor deze bank, krijg z’n geld ook niet en zo kan het komen dat de banken de een na de ander failliet gaan en hierdoor het onderliggende geld laten verdampen.

Geld staat gelijk aan vertrouwen
Geld komt in de huidige wereld eigenlijk nauwelijks nog in fysieke vorm (in de vorm van biljetten en munten). Geld is het geheel van nullen en enen waarvan we met elkaar afgesproken hebben dat het wat waard is. Geld gaat voornamelijk elektronisch de wereld rond en het is ronduit vreemd dat we na wat elektronische handelingen denken dat we meer geld hebben. Eigenlijk heb je als consument niets anders dan een inlogcode en heb je het vertrouwen aan je bank gegeven en zegt de bank tegen jou dat die inlogcode en die cijfertjes je geld is. Uiteindelijk is je saldo op de bank dus niets meer dan een paar cijfers die van de een naar de ander over kunnen gaan. Maar goed, eigenlijk is geld nog niet veel veranderd. Het bestáát namelijk bij de gratie van vertrouwen! Het is tenslotte maar papier en wat metaal. Dat maakt ook dat als het vertrouwen in de banken wegvalt, dat dan het geld minder waard wordt.

Crisis gevolg van teveel vertrouwen
Je zou kunnen zeggen dat deze crisis veroorzaakt is door een teveel aan vertrouwen. Vertrouwen dat er wel betaald zou gaan worden (tegen beter weten in). Nu dat niet gebeurt, trekken Amerikaanse banken de hele Amerikaanse economie en de wereld in hun val mee. Dit geeft de zwakte van ons systeem aan. Het vertrouwen in  Amerika valt weg en gelijk vertrouwt niemand elkaar meer en het gevolg is dat beurskoersen in elkaar storten en banken overal ter wereld failliet gaan. Geld en aandelen worden minder waard en mensen raken het vertrouwen in geld en het economisch systeem kwijt.

Tijd voor verandering maar hoe?
Het idee dat dingen in de wereld een waarde hebben die voor het overgrote deel alleen maar door het vertrouwen van mensen wordt bepaald, is mijn inziens rijp voor de sloop. Het punt is echter dat bijna de hele wereld op dit idee is gebaseerd. Wat ik nu niet begrijp is dat al die knappe financiële koppen in de wereld (met hun dikke bonussen en salarissen) aan dit hele systeem nog maar weinig hebben kunnen veranderen. Ons huidige economische systeem nodigt uit tot misbruik en geeft allang geen reële voorstelling van zaken meer van hoe het er in de wereld aan toegaat en voor staat. Het is gebaseerd op een soort van drijfzand. Als je pech hebt en je komt erin terecht dan geldt: hoe meer je spartelt, des te dieper zak je erin weg. En zie er dan nog maar eens uit te komen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *