Het meest onderschatte diploma ter wereld

black and red typewriter

Photo by Suzy Hazelwood on Pexels.com

Elke dag als ik op mijn werk kom, verbaas ik me weer. Er moeten volgens mij miljoenen Nederlanders zijn die geen typediploma hebben maar toch dag in dag uit achter een toetsenbord plaatsnemen om vervolgens met een drie-vinger-systeem aan het werk te gaan.

Goedopgeleide mensen zonder goede typeopleiding – what a waste!
Volgens mij is dit een van de grootste inefficiënties ter wereld. Heel wat energie, tijd, geld gaan op aan het langzaam typen met veel fouten van allerlei teksten door duurbetaalde mensen zonder goede typeopleiding. Vervolgens moeten al die teksten (als het al gebeurt) worden gecontroleerd want de motorische aansturing van drie vingers over een toetsenbord wat bedoeld is voor tien vingers is natuurlijk niet optimaal te noemen.

Het goedkoopste en tegelijkertijd meest waardevolle diploma van mijn leven

Elke dag ben ik weer blij dat mijn ouders tijdens mijn lagereschooltijd al inzagen dat het verkrijgen van de juiste typevaardigheid mij voort zou helpen in de vaart der volkeren. Toen waren computers nog ver weg (wie wist toen van het bestaan van de Eniac??) maar typemachines waren wijdverbreid. Een investering van 500 gulden, een jaar lang twee uur per dag typen en eens per twee weken met de typemachine (elektrisch) achter op de fiets naar het trainingslokaal levert vandaag de dag nog steeds geld en veel tijdswinst op.

Een van de goedkoopste manieren ter wereld om efficiëntie van je personeel te verbeteren

Ik vind het onbegrijpelijk dat werkgevers in Nederland (en de rest van de wereld) dit nog steeds maar laten bestaan. Ik ben ervan overtuigd dat je met wat investering qua geld, ik schat zo’n 1000 euri en tijd: 6 maand (niet fulltime maar een uurtje per dag) de efficiëntie van je personeel met een factor drie of vier kan laten toenemen eenvoudigweg door hun typevaardigheid te verbeteren en ervoor te zorgen dat ze met meer dan 180 apm (aanslagen per minut) kunnen typen.

Snel typen is nog niet effectief typen

Nu zullen er veel drie- of vier- of zevenvingeradepten zijn die pretenderen met een dergelijke snelheid te kunnen typen. Nu geloof ik zo iemand direct. Ik ken journalisten die inderdaad met een paar vingers een hele hoge snelheid halen. Wat er mij alleen niet in wil is dat hun accuratesse (het percentage zonder fouten) net zo hoog is als bij iemand die met tien vingers typt. Als ik om mij heen kijk, dan zie ik dat mensen die geen typediploma hebben, veel vaker de backspacetoets of de muis gebruiken om hun fouten te corrigeren. Dat corrigeren gaat weer ten koste van de typesnelheid. Veelal vallen deze mensen bij typetesten al snel door de mand als je de backspacetoets niet meerekent bij het aantal aanslagen en de fouten aftrekt van het aantal aanslagen per minuut.

De toekomst?

Het wachten blijft op een manier die efficiënt je gedachten in tekst kan vertalen zonder dat je met je handen of spraak wat hoeft te doen. De eerste stappen zijn gezet met spraaksoftware maar dat blijft toch een techniek met beperkingen (je zal maar met zo iemand op de kamer zitten, je wordt dan knettergek van dat gelul: ….Toen zei Jan, dubbele punt haakje openen wat ben jij daar nu aan het doen vraagteken…. Ik stel het me zo voor dat we in de toekomst een plakker op ons brein doen en dan word aanzetten en dat wat we denken automatisch ingetypt wordt. Je kunt je alleen afvragen of het wenselijk is dat alles wat je denkt, ingetypt wordt… Tenslotte denken veel mensen op hun werk voortdurend aan allerlei zaken die maar weinig met het werk te maken hebben…. Of je dat allemaal ingetypt wilt zien, kun je je afvragen. Maar goed, dat is allemaal nog verre toekomst denk ik.

Leer je mensen typen….

Voorlopig zou ik alle werkgevers in Nederland willen adviseren om hun (kantoor)persoon toch vooral een typecursus te geven. Kost maar weinig maar gaat echt heel veel opleveren. Als ik toch eens zo snel zou kunnen typen als ik zou kunnen denken of praten…. Dan zou het schrijven van boeken echt peanuts zijn. (Ja, ik denk inderdaad sneller dan de 235 apm die ik kan typen, gelukkig wel!)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *