Nederlander zamelt plastic afval niet in

Ondanks alle goede bedoelingen met de inzameling van plastic afval loopt het volgens De Pers nog niet storm met de inzameling van plastic afval. Zo’n 70% van de huishoudens zamelt in, de rest niet. Plastic nauwelijks ingezameld kopt men dan…  Het zal wel aan mij liggen maar dat is altijd nog bijna driekwart van de Nederlandse bevolking maar goed, waar waren we.

het Recycling Netwerk vindt dit erg jammer en stelt daarom een statiegeldregeling voor. Nu is algemeen bekend dat statiegeldregelingen erg kostbaar zijn. Ik denk echter dat de oplossing eenvoudiger kan. Je kunt je namelijk afvragen waarom de nederlander inzamelingsmoe is. Ik heb wel een idee. Ik heb thuis: een oud-papierbak, een plastic zak voor plastic, een grijze bak, een groene bak, een flessenbak, kratten met statiegeldflessen. Je komt zo langzamerhand om in de rotzooi die gescheiden moet worden. En als er nu logica in zat. Nee dus, flessen moet je naar de glasbak brengen. plastic wordt 1 x per maand opgehaald (niet tijdens de gewone vuilophaaldag) groen en grijs kan om de week aan de weg gezet worden, wel voor 07.00 uur aub want de vuilophaaldienstmedewerker wil vroeg thuis zijn. En nee, ’s avonds aan de weg zetten is verboden. Dat iedereen daar de hand mee licht, lijkt me vanzelfsprekend. papier wordt 1 x per maand opgehaald op een zaterdag en je kunt het  wegbrengen (met de auto?? meestal wel handig, anders waait alles weg…, beter natuurlijk met de fiets maar dan moet je wel een intacte doos hebben en die kan ik nooit vinden bij de supermarkt) euh waar was ik, statiegeldflessen bij de slijter, supermarkt etc. Bent u daar nog?

Ik denk dan, kan dat nou niet anders? Als iedereen nou een grote container krijgt met compartimenten die een keer per week wordt geleegd waarbij niet wordt gekeken naar wat er wordt gestort maar naar het gewicht dat er wordt gestort en men hanteert daarbij een tarief per gewicht. Dan scheelt dat veel (nutteloos) gesleep (vaak met de auto) naar allerlei verzamelpunten. Bovendien hoeven mensen dan al die prut niet meer in of om het huis te bewaren.

En je wordt bedrogen waar je bij staat. Het inleveren van  zulk gescheiden afval is zogenaamd gratis maar bij elke scheidingsactie blijkt weer dat er minder afval in de grijze en groene container overblijft en dat de tarieven dan toch omhoog gaan en dan met name het vastrecht. Rara, hoe kan dat? Nou dat is natuurlijk simpel. De kosten van inzameling worden niet veel anders of het afval nu wel of niet in de grijze of groene container zit. Die vrachtwagen moet rijden en al die inzamelpunten kosten ook geld. En uiteindelijk komt er eenzelfde hoeveelheid afval binnen. Daar komt nog bij dat recyclen vaak duurder is dan nieuw produceren. Dus gratis is niet gratis. Uiteindelijk heb je meer werk en betaal je hetzelfde.

Vind je het dan gek dat 30% van  de Nederlanders zegt: zoek het maar uit. Daar komt nog bij dat men bij de plasticinzameling de mensen vraagt om de verpakkingen niet schoon te maken. Kunt u zich voorstellen hoe zo’n zak met plastic met daarin bijv. vlees- of groenteverpakkingen na twee weken ruikt? Nog even afgezien van het ongedierte dat dat aantrekt?  De Nederland is scheidingsmoe en dat is zeker jammer. Mijn inziens is dat eenvoudig op te lossen. Natuurlijk kost dat geld maar dat kosten al die plastic zakken, inzamelpunten en ophaaldiensten ook.

Mijn idee: alle kliko’s omsmelten naar een bak die twee keer zo groot is waarin: plastic, groen, restafval en glas apart kunnen worden ingezameld. Gezamenlijk afvaltarief per kg aangeleverd afval. Klaar is kees en dat scheelt dan een bende gesjouw en ruimte in ons kleine Nederland en het enige dat de Nederlander dan hoeft te doen is goed mikken bij het weggooien van het afval.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *