Oostvaardersplassen – natuur?

field summer animal countryside

Photo by Simone on Pexels.com

FF een update: ik las vandaag dat er een wild zwijn was gesignaleerd in de Oostvaardersplassen maar dat dat eigenlijk niet de bedoeling was en dat ie daarom door een boswachter is afgeschoten. Natuur in Nederland, het moet natuurlijk wel beheersbaar blijven……. Zo’n beest wat zomaar zonder toestemming naar de Oostvaardersplassen loopt, dat kan natuurlijk niet. Dus afschieten maar. Ik ben benieuwd wat ze met de wolf gaan doen straks. Beschermd beest????

Lees hier het bericht over ‘Het wilde Zwijn’ in De volkskrant


Al weken lang is er discussie over de dieren in de Oostvaardersplassen, de zogenaamde ‘laatste wildernis van Nederland’. Van een aantal soorten die daar lopen is het maar de vraag of die ooit in het Nederlandse klimaat hebben geleefd.

Van de soorten waarvan dat wel zeker is, is het maar zeer de vraag of deze beesten uit vrije wil in hun omkooide ‘paradijs’ zouden blijven, als ze de kans kregen om te ontsnappen. Ik denk dat de Oostvaardersplassen een gebied is wat zeker bij kan dragen aan natuurlijke diversiteit maar of Konikpaarden, Heckrunderen en edelherten daaraan bij dragen, dat vraag ik me af.

Natuur met een hek erom heen zegt me namelijk sowieso niet echt iets. Tenzij het is om de mens weg te houden natuurlijk. Probleem is echter dat je daarmee tegelijkertijd de dieren op sluit. Daarom is het voor mij meer een experimentele zoo. Sommigen zouden zeggen ‘natuurpark’, whatever that may be.

Volgens mij kunnen de plannen met de grote grazers in de Oostvaardersplassen nooit gaan werken. Ten eerste is natuur met een hek eromheen geen natuur. Beesten moeten kunnen gaan en staan waar ze willen. Als dat niet kan, dan heb je geen natuur maar een openluchtzoo. Verder komen er teveel beesten omdat men heeft vergeten er een belangrijke factor aan toe te voegen in de vorm van natuurlijke vijanden.

Als ik al hoor dat die beesten erg natuurlijk gedrag vertonen omdat ze niet verstoord worden dan voel ik aan mijn water dat er wat mis is. Natuurlijk gedrag, nou zo rustig gaat dat in de natuur niet als je door een roedel wolven of een lynx achterna gezeten wordt. Mijn inziens is het heel simpel. Geef die beesten de kans om ergens anders naar toe te gaan en je zal zien dat er daar maar weinig grazers in de Oostvaardersplassen overblijven in de winter. Er valt daar gewoon niets te vreten in de winter en wat doen beesten als ze honger krijgen, dan gaan ze verhuizen. Dat heet natuurlijk gedrag.

Het project Oostvaardersplassen heeft niets met natuur te maken maar is eerder een historisch schoolvoorbeeld van hoe de mens kwam tot het domesticeren van dieren. Sluit ze op en breng ze onder jouw controle. Slacht ze als je honger hebt en zorg voor een voorraad. Het hele traject is een schoolvoorbeeld van hoe het niet moet met natuur.

En als je het dan toch wilt proberen, laat er dan maar een roedel wolven en een paar lynxen los (ook dat is denk ik geen goed idee maar goed 25% gaat toch dood, dus wat is het verschil), dan zul je zien dat die binnen de kortste keren voor ‘natuurbeheer’ gaan zorgen. Maar ja, dat mag in Nederland natuurlijk niet want dat is zielig en beesten hebben natuurlijk ook rechten, zeker als het van die grote grazers met droeve ogen zijn. Een vlieg sla je dood, maar een ziek hertje is zielig. Maar doodschieten vindt men dan wel weer een optie. Raar, dan kun je als je het over natuur hebt, toch beter die grote predatoren loslaten. Maar ja, daar zijn mensen bang voor. Die beesten zijn niet voor niets bijna uitgeroeid.

Dat hele vogelsoorten en andere beesten uitsterven door bepaalde keuzes in dit land, daar kraait meestal geen haan naar maar als het op vier poten loopt en groot is en mooie ogen heeft, dan is Leiden in last tot aan de tweede kamer toe.

Bovendien, waar hebben we het over als er nog steeds landen zijn in de wereld waar mensen niets te eten hebben. Als we niet eens in onze eigen behoefte als mens wereldwijd kunnen voorzien, laten we dan dit soort experimenten zonder enige echte natuurlijke waarde dan achterwege laten. Er zijn in mijn optiek belangrijkere zaken in de wereld dan deze. Laten we eerst de overpopulatie van de wereld maar eens aanpakken. Dat gaat op niet al te lange termijn veel grotere problemen geven. het zou voor de aarde als planeet goed zijn, als mensheid zorgde voor een halvering van haar populatie. Maar in plaats daarvan jongt de mensheid alleen maar aan. Dat getuigt niet van veel hersens want ieder verstandig mens weet dat dit toch echt eens mis moet gaan.

Het is een reservaat voor vogels (Trouw)
Wolven zijn een oplossing voor de oostvaardersplassen
Afschieten van grazers goed voor biodiversiteit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *